martes, 3 de diciembre de 2013

Com ens vivim


No t’has preguntat mai d’on ve el teu malestar? I d’on venen també els teus benestars? No t’has preguntat mai perquè sempre estem oscil·lant d’alegria en tristesa i rares vegades estem tranquils, neutres, gaudint del moment present? No et sembla que la vida ens passa pel damunt sense que nosaltres decidim gaire res? En patim o gaudim les conseqüències però no podem controlar l’origen, moltes vegades desconegut, dels nostres estats d’ànim. No et sembla que tot seria més harmònic si poguéssim viure més presents i més a prop del nostre sentit i significat? Tot el que fem, pensem o sentim té alguna raó de ser. No t’has preguntat mai quina és aquesta raó de ser? I quina ha estat la teva resposta? Has  dipositat la teva raó de ser en els altres, en els esdeveniments que passen fora de tu, en els teus desitjos o en els teus somnis? I saps perquè ho fas? Segurament creus que les teves alegries i les teves tristeses sempre estan relacionades amb allò que passa fora de tu i que tu vius com a espectador. I no t’has trobat molts cops frustrat perquè els esdeveniments externs i les persones que els protagonitzen han agafat dinàmiques i actituds que tu no entens i que et generen malestar? Què fas en aquests casos? Et deprimeixes? Et contaries? Dones les culpes als altres de que la cosa no ha anat com tu volies? O fas una reflexió interna del que els esdeveniments t’han pogut mostrar?
La veritat és que existir en aquest món en un estat de sincronia interna amb allò que espontàniament hauríem de fer no és gens fàcil. Normalment funcionem activats per unes creences, per unes sensacions i per unes emocions que ja ens venen donades pel nostre aprenentatge i per l’herència del nostre llinatge genètic. Prendre perspectiva i distància sobre tot aquest doll d’impulsos desbocats que ens venen al damunt és una feina molt difícil i que poques vegades som capaços d’afrontar. Potser quan rebem una sotragada forta que ens posa davant d’un estat de crisi, bé material o emocional, la mort d’algú, un accident, un daltabaix econòmic, aleshores mirem cap a dins nostre, som capaços de recloure’ns per a tocar el fons del que realment som. I en aquest estat de sensibilitat interna sentim que formem part de quelcom molt més vast i extens que nosaltres i que som com una fulla moguda per un vent desconegut. I molts cops plorem, plorem de fons, de tristor infinita. Però en aquest plor retrobem una nova perspectiva. És com si haguéssim fet net d’alguna falsa pista que estàvem seguint, com d’esmes, sense consciència. I despertem per un moment i dialoguem amb aquella part de nosaltres que normalment està adormida, aquella part que ens connecta a una realitat més transcendent, al nostre propi sentit. I que en fem d’aquesta sensació de realitat fugissera? La treballem, l’enfoquem en el nostre viure quotidià? O ens tornem a submergir en la rutina implacable dels nostres impulsos inconscients i dels “imputs” que el nostre entorn ens bombardeja?
La veritat és que no està massa clar, ni està escrit enlloc, ni ningú ens ho ensenya: què som els éssers humans, què fem aquí a la Terra, per a què servim, quina és la nostre funció, perquè naixem i morim? No vull dir que diferents religions i filosofies no hagin intentat al llarg de la història donar resposta a aquestes qüestions. Però, més enllà d’aquells erudits filòsofs i dels sacerdots de la religió, la gran part de la població, que som tu i jo i aquell i l’altre, no percebem que ens arribin per part de cap medi informatiu aquelles notícies que podrien apaivagar la manca de sentit que, valgui la redundància, sentim en les nostres vides. I els que ens manca és poder ressonar amb explicacions d’allò que som que no siguin patrimoni d’unes elits estudioses, sinó en el llenguatge i la simplicitat en la que vivim la majoria de nosaltres. I explicacions que no siguin abstractes, que ens siguin útils en cada moment de la nostre vida. Explicacions d’alguna forma de viure que, respectant el fet de que som éssers socials i que subsistim en col·laboració amb altres persones semblants a nosaltres, ens ajudin a aprendre a estimar  la singularitat de cadascú, ens doni una raó de ser individual, i que no ens culpabilitzi d’ocupar-nos de nosaltres mateixos.
Aquesta explicació, aquest mostrar el que som i ajudar a trobar el sentit de la vida i la mort, avui dia no està ja en mans dels filòsofs ni dels religiosos. Està en mans de la pròpia societat civil, dels propis individus que ja sentim que hem d’agafar la responsabilitat directe de les nostres vides. I això suposa un canvi substancial molt profund, una mutació del nostre propi estat de consciència. I per a tant ens hi hem d’apropar amb respecte, sense preses, mirant amb ull nu allò que passa, sense prejudicis i sense judicis, també, mirant i escoltant la realitat com si acabéssim d’arribar, en el present més intern de les coses. Aquest mateix estat és el que ens està demanant la greu crisi humana que està patint el món. Això no és només un problema econòmic que es pot arreglar en quatre dies i que després tot torni a ser com abans. Hem de ser capaços de mirar de cara allò que ens està passant. La crisi que està afectant directament al tenir físic i material potser ens està indicant que hem de prendre consciència de la nostre realitat emocional, racional i afectiva, aquells elements en nosaltres que son metafísics i immaterials però que tanta i tanta presencia tenen en el nostre quotidià, en el sentiment intern de benestar o malestar que tenim amb nosaltres mateixos, en la serenor o desconcert que puguem sentir en el nostre plantejament de vida, en la quantitat i qualitat de l’amor amb el que ens vivim. Tot això existeix, no ho podem negar. Ja no estem a l’època de les cavernes en la que els nostres avantpassats estaven totalment presoners d’una batalla brutal per la supervivència i on la seva vida física era omnipresent i gairebé única. L’estat del humà avui dia, tot i les dificultats i els esclavatges que encara hi han, està immersa en una gran xarxa de comunicació emocional i aquest està essent el motor de la societat. I aquestes xarxes emocionals, no son expressió de la nostre vessant més metafísica? I som com nens, que encara no sabem com gestionar aquest nou llenguatge.  I la realitat social ens està envoltant de nous paradigmes que encara no tenim inventariats. I en aquesta voràgine d’informació, de bits que ens travessen el cor i la ment, no hem trobat l’estabilitat que,segurament, els nostres besavis havien gaudit, tot i les dificultats, en un món on els paràmetres eren pocs i coneguts. Com gestionem doncs el nostre present? Ens hem parat a observar-lo per a tal de comprendre’l i donar temps al nostre interior a trobar uns mecanismes de relació harmònics?  Quan un vell paradigma es mor no es pot encarar el nou amb els mateixos encaixos psicològics i emocionals. Cal parar-se a reflexionar, baixar a l’origen i al concepte de les coses, intentar comprendre la nova pàgina del programa ,per a tal de tenir l’acció adequada. I entendre què està passant,  perquè ens trobem sobrepassats pels esdeveniments, i prendre consciencia de quins canvis hem de tenir en la nostre manera de viure la vida.

Perquè, al meu entendre, ara es tracta d’això: de com canviar uns paràmetres de percepció i de conducta vers la realitat pròpia i de l’entorn que està ensenyant mostres evidents d’esgotament encara que, per desgràcia, molta gent no ho vulgui veure. Encara que seguim fugint endavant pretenent estar sempre distrets d’allò que en realitat passa. És evident que la majoria de les vegades funcionem de forma molt egoista, actitud pròpia i natural potser  dels nens fins a tres anys, però que en els adults té unes conseqüències molt desequilibrants, a la llarga, per a un mateix i per al entorn. Actuem egoistament agafant-nos a les nostres propietats, siguin grans o petites, als nostres desitjos i il·lusions, -independentment de que aquests comportin un malbaratament d’energies i de recursos socials-, en definitiva, al nostre personatge, al que creiem que som, al que rendim totes les nostres forces. Aquesta actitud ens bloqueja i ens enquadra en un enfocament que tendeix a enquistar-nos, fins al punt que l’únic sentit de la nostra vida acaba sent allò que volem, que ens creiem que tenim i que de cap de les maneres volem perdre.

a

Como nos vivimos

¿No te has preguntado nunca de dónde viene tu malestar? ¿Y de donde viene también tu bienestar? ¿No te has preguntado nunca porque siempre estamos oscilando de alegría en tristeza y rara vez estamos tranquilos, neutros, disfrutando del momento presente? ¿No te parece que la vida nos pasa por encima sin que nosotros decidamos casi nada? Sufrimos o disfrutamos las consecuencias pero no podemos controlar el origen, muchas veces desconocido, de nuestros estados de ánimo. ¿No te parece que todo sería más armónico si pudiéramos vivir más presentes y más cerca de nuestro sentido y significado? Todo lo que hacemos, pensamos o sentimos tiene alguna razón de ser. ¿No te has preguntado nunca cuál es esa razón de ser? ¿Y cuál ha sido tu respuesta? ¿Has depositado tu razón de ser en los otros, en los eventos que pasan fuera de ti, en tus deseos o en tus sueños? ¿Y sabes porque lo haces? Seguramente crees que tus alegrías y tus tristezas siempre están relacionadas con lo que pasa fuera de ti y que tú vives como espectador. ¿Y no has encontrado muchas veces frustrado porque los acontecimientos externos y las personas que los protagonizan han cogido dinámicas y actitudes que tú no entiendes y que te generan malestar? ¿Qué haces en estos casos? ¿Te deprimes? ¿Te contrarías? ¿Das la culpa a los demás de que la cosa no ha ido como tú querías? ¿O haces una reflexión interna de lo que los acontecimientos te han podido mostrar?
La verdad es que existir en este mundo en un estado de sincronía interna con lo que espontáneamente deberíamos hacer no es nada fácil. Normalmente funcionamos activados por unas creencias, por unas sensaciones y por unas emociones que ya nos vienen dadas por nuestro aprendizaje y por la herencia de nuestro linaje genético. Tomar perspectiva y distancia sobre todo este chorro de impulsos desbocados que nos viene encima es un trabajo muy difícil y que pocas veces somos capaces de afrontar. Quizás cuando recibimos una sacudida fuerte que nos pone ante un estado de crisis, bien material o emocional, la muerte de alguien, un accidente, un desastre económico, entonces miramos hacia nuestro interior, somos capaces de recluirnos para tocar el fondo de lo que realmente somos. Y en este estado de sensibilidad interna sentimos que formamos parte de algo mucho más vasto y extenso que nosotros y que somos como una hoja movida por un viento desconocido. Y muchas veces lloramos, lloramos de fondo, de tristeza infinita. Pero en este llanto encontramos una nueva perspectiva. Es como si hubiéramos hecho limpieza de alguna falsa pista que estábamos siguiendo sin ánimo, sin conciencia. Y despertamos por un momento y dialogamos con aquella parte de nosotros que normalmente está adormecida, aquella parte que nos conecta a una realidad más trascendente, a nuestro propio sentido. ¿Y que hacemos de esa sensación de realidad huidiza? ¿La trabajamos, lo enfocamos en nuestro vivir cotidiano? ¿O nos volvemos a sumergir en la rutina implacable de nuestros impulsos inconscientes y de los " inputs " que nuestro entorno nos bombardea?
La verdad es que no está claro, ni está escrito, ni nadie nos lo enseña: ¿que somos los seres humanos? , ¿Qué hacemos aquí en la Tierra, para qué servimos, cuál es nuestra función, porque nacemos y morimos? No quiero decir que diferentes religiones y filosofías no hayan intentado a lo largo de la historia dar respuesta a estas cuestiones. Pero, más allá de aquellos eruditos filósofos y de los sacerdotes de la religión, la gran parte de la población, que somos tú y yo y aquel y el otro, no percibimos que nos lleguen por parte de ningún medio informativo aquellas noticias que podrían apaciguar la falta de sentido que, valga la redundancia, sentimos en nuestras vidas. Y los que nos falta es poder resonar con explicaciones de lo que somos que no sean patrimonio de unas élites estudiosas, sino en el lenguaje y la simplicidad en la que vivimos la mayoría de nosotros. Y explicaciones que no sean abstractas, que nos sean útiles en cada momento de nuestra vida. Explicaciones de alguna forma de vivir que, respetando el hecho de que somos seres sociales y que subsistimos en colaboración con otras personas semejantes a nosotros, nos ayuden a aprender a estimar la singularidad de cada uno, nos dé una razón de ser individual , y que no nos culpabilice de ocuparnos de nosotros mismos .
Esta explicación, este mostrar lo que somos y ayudar a encontrar el sentido de la vida y la muerte, hoy en día no está ya en manos de los filósofos ni de los religiosos. Está en manos de la propia sociedad civil, de los propios individuos que ya sentimos que tenemos que coger la responsabilidad directa de nuestras vidas. Y esto supone un cambio substancial muy profundo, una mutación de nuestro propio estado de conciencia. Y por tanto nos hemos de acercar con respeto, sin prisas, mirando con ojo desnudo lo que ocurre, sin prejuicios y sin juicios, también, mirando y escuchando la realidad como si acabáramos de llegar, en el presente más interno de las cosas. Este mismo estado es el que nos está pidiendo la grave crisis humana que está sufriendo el mundo. Esto no es sólo un problema económico que se puede arreglar en cuatro días y que después todo vuelva a ser como antes. Debemos ser capaces de mirar de frente lo que nos está pasando. La crisis que está afectando directamente al tener físico y material quizás nos está indicando que debemos tomar conciencia de nuestra realidad emocional , racional y afectiva , aquellos elementos en nosotros que son metafísicos e inmateriales pero que tanta y tanta presencia tienen en nuestro cotidiano , en el sentimiento interno de bienestar o malestar que tenemos con nosotros mismos , en la serenidad o desconcierto que podamos sentir en nuestro planteamiento de vida , en la cantidad y calidad del amor con el que nos vivimos . Todo esto existe, no lo podemos negar. Ya no estamos en la época de las cavernas en la que nuestros antepasados ​​estaban totalmente prisioneros de una batalla brutal por la supervivencia y donde su vida física era omnipresente y casi única. El estado del humano hoy en día, a pesar de las dificultades y las esclavitudes que todavía hay, está inmersa en una gran red de comunicación emocional y éste está siendo el motor de la sociedad. ¿Y estas redes emocionales, no son expresión de nuestra vertiente más metafísica? Y somos como niños, que aún no sabemos cómo manejar este nuevo lenguaje. Y la realidad social nos está rodeando de nuevos paradigmas que aún no hemos inventariado. Y en esta vorágine de información, de bits que nos atraviesan el corazón y la mente, no hemos encontrado la estabilidad que, seguramente, nuestros bisabuelos habían disfrutado, a pesar de las dificultades, en un mundo donde los parámetros eran pocos y conocidos. ¿Como gestionamos pues nuestro presente? ¿Nos hemos parado a observarlo para comprenderlo y dar tiempo a nuestro interior a encontrar unos mecanismos de relación armónicos? Cuando un viejo paradigma se muere no se puede encarar el nuevo con los mismos encajes psicológicos y emocionales. Hay que pararse a reflexionar, bajar al origen y al concepto de las cosas , intentar comprender la nueva página del programa , para tener la acción adecuada . Y entender qué está pasando, porque nos encontramos sobrepasados ​​por los acontecimientos, y tomar conciencia de qué cambios debemos tener en nuestra manera de vivir la vida.

Porque, en mi opinión, ahora se trata de eso: de cómo cambiar unos parámetros de percepción y de conducta hacia la realidad propia y del entorno que está enseñando muestras evidentes de agotamiento aunque, por desgracia, mucha gente no lo quiera ver. Aunque seguimos huyendo adelante pretendiendo estar siempre distraídos de lo que en realidad sucede. Es evidente que la mayoría de las veces funcionamos de forma muy egoísta, actitud propia y natural quizás los niños hasta tres años, pero que en los adultos tiene unas consecuencias muy desequilibrantes, a la larga, para uno mismo y para el entorno. Actuamos egoístamente agarrándonos a nuestras propiedades, sean grandes o pequeñas, a nuestros deseos e ilusiones, - independientemente de que estos supongan un derroche de energías y de recursos naturales y sociales- , en definitiva, a nuestro personaje, a lo que creemos que somos, al que rendimos todas nuestras fuerzas . Esta actitud nos bloquea y nos encuadra en un enfoque que tiende a enquistarnos, hasta el punto que el único sentido de nuestra vida acaba siendo lo que queremos, que nos creemos que tenemos y que de ninguna manera queremos perder.