jueves, 21 de mayo de 2015

Sobirania i independència sense reserves


Bona nit!
Abans que res dir-vos que estic molt agraït de que m’hagueu proposat intervenir en aquest acte de final de campanya de Decidim Castellar i em sento privilegiat de poder compartir unes reflexions, després de tants mesos de treball en comú per una causa tant noble com aquesta. Gràcies de nou a l’assemblea!
En Xavi Bella us acaba d’explicar molt bé quins valors i quins posicionaments s’han defensat des de Decidim Castellar en quan al tema de la sobirania i la independència de Catalunya, valors i posicionaments que ja han estat defensats amb criteri i constància per la formació L’Altraveu en els darrers vuit anys.
Jo em voldria centrar avui en una altre aspecte pel que fa la sobirania i  la independència: la que generem i emetem les pròpies persones. Crec que realment aquest és l’element que ens diferencia a les formacions polítiques rupturistes que volem recuperar la veritable praxis de la democràcia participativa. El sobiranisme i la independència passen avui per l’increment de la responsabilitat individual. El concepte de sobirania popular que es va incorporar a la democràcia al segle XVIII culminat amb la incorporació del sufragi universal per a tothom aconseguit en el segle XX ha creat una expectativa democràtica que potser ha estat vàlida durant una època però avui ja és insuficient i caduca. No podem conformar-nos amb velles reivindicacions aconseguides en el passat quan comprovem, dia a dia, que allò que en el seu dia va suposar un èxit per a la llibertat social, ara, en el segle XXI, ha passat a ser un sistema democràtic segrestat per les pròpies oligarquies contra les quals es va desenvolupar. I ja no és creïble ni eficient. I encara molts partits polítics ens volen fer creure que amb aquesta vella democràcia, laxa, minimitzada i manipulada en tenim prou  per a denominar-nos demòcrates i per assegurar equitat de drets i deures.
Algunes persones entenem que estem en un altre punt de la història i que ara és el moment d’un altre gir, d’una altre perspectiva. És el moment de que l’atenció a la societat en  la gestió d’allò que és comú, passi per l’augment  de la participació i la responsabilitat individual que desemboqui en un augment de consciència individual i col·lectiva.
Aquesta és una ruptura que s’està produint aquí a Catalunya i que, en general, està germinant en el països del Sud, els que tradicionalment més patim però que, potser per això, encara no hem perdut l’ànima. Aquesta ruptura però s’anirà estenent cada cop més en el món occidental i ho farà per la senzilla raó de que és l’única porta d’esperança. El capitalisme i la vella democràcia estant portant al món a un cul de sac, a una situació de col·lapse molt alarmant de la que, si no es reacciona a temps, serà difícil sortir-ne.
Algunes persones, per sort cada dia més,  ho sentim així i estem reaccionant. Reaccionem creant noves formacions assembleàries en les que es recupera l’estructura social de consens, no jeràrquica, de respecte i de col·laboració. Encara som minoria però anem creixent. El treball no serà fàcil perquè un dels càncers més perillosos del capitalisme és que desactiva l’ànima i la voluntat de la gent. L’idiotitza, en el sentit d’idiota que van encunyar els grecs, és a dir, aquell que s’evadeix de cooperar en la funció pública, en allò que és de tots i que hem de fer entre tots. Se’ns ha venut quelcom molt fàcil i còmode i tothom s’hi ha agafat. Ara, alguns, obrim de nou la porta a la participació de la gent, l’obrim sincerament i sense segones intencions, però la gent no vol passar. Hi ha por, hi ha desactivació i desconfiança.
Però encara que costi, jo estic convençut de que és l’únic camí. El de la sinceritat, el de la transparència autèntica, el de l’ètica de fons. El camí que ens pot portar a organitzar-nos entre tots per a desactivar la minoria que ostenta el poder. I sense violència, sense armes, sense confrontacions. Com diem en el Procés Constituent, la república del 99%. La gran majoria que hem de treballar per crear una altra tipus de societat que no necessiti de l’1% que ostenta el poder sistèmic i d’aquesta manera deixar-lo sense efectius a qui dominar. I saber-ho fer d’una nova manera que hem d’aprendre entre tots. Portem segles de lluita de classes en els que, per desgràcia, massa cops ha suposat un pols sagnant entre els de baix i els de dalt per a tal d’aconseguir  el poder i els de baix, un cop a dalt, s’han comportat de la mateixa manera o pitjor. Tal és el cas dels sandinistes de Nicaragua i del seu líder, en Daniel Ortega, que d’un moviment de reivindicació de les classes popular ha passar a ser un dictador i un reprimidor de les llibertats dels més implacables del planeta.
Jo hem vaig adherir al Procés Constituent perquè em sento partícip d’aquesta nova manera de crear ponts i consens, sense confrontacions i sense imposicions, que està en la seva filosofia de base. Els que s’han corromput en el poder polític a les ordres dels encara més corruptes poders econòmics han posat en evidència, per la gent que no parlem només d’ètica, sinó que la vivim per dins, ens han posat en evidència clara el que no s’ha de fer, de cap de les maneres. I aquest és un objectiu clar que ens demana actuar amb una ètica molt clara també: una aposta pel ser i no pel tenir. El ser porta justícia, equitat i respecte. El tenir ens porta a l’egoisme, a l’enveja i a la corrupció. Hem d’aprendre a gestionar el tenir, ben segur, ja que és imprescindible per viure. Hem d’aprendre a gestionar les necessitats bàsiques materials de treball, habitatge, serveis a les persones... A ningú li ha de mancar allò que és bàsic per viure amb dignitat. Però ho hem d’aprendre a gestionar tenint en compte el ser, el gram de felicitat i de lliure albir que necessitem els éssers humans. I això suposa no pretendre seguir creixent desaforadament en l’aspecte material del tenir, sinó repartint, equilibrant,  evitant de que l’1% de la humanitat tingui l’equivalent al 99% restant.
Poc a poc hem de trobar la manera de desactivar aquest sistema i això es fa quan ja no creus en ell i no l’alimentes, quan la teva màxima prioritat ja no és el tenir cada cop més i més benestar material sinó que comences a tenir en compte altres benestars, de l’emocional, de cuidar de les relacions humanes. I et dones permís per a no fer res, de tant en tant, de manera tranquil·la i saludable.
I això, aquest estat, et fa sobirà i independent. I això és el que el sistema capitalista no vol i contra el que sempre ha lluitat: el que les persones siguin lliures per dintre i no puguin ser enganyades ni manipulades. Aquesta és la sobirania i la independència que ara estem treballant les persones en el si d’aquestes organitzacions socials i polítiques rupturistes. Espais en els que en respectem entre tots i totes i en els que estem aprenent a recuperar el veritable sentit de la democràcia. És un temps molt difícil però molt apassionant, ja que estem plantant la llavor d’un nou sistema social que acabi amb 2500 anys de dominació jeràrquica patriarcal, d’estructures de poder piramidal que han disfressat i impedit la vivència d’una comunitat humana basada en el respecta i la cooperació.
Decidim Castellar tenim el privilegi de contribuir, des de la nostra feina local i sense oblidar-nos d’ella, a plantar aquesta llavor a favor d’una societat basada en el respecte, la justícia i l’ètica de fons. A partir de dilluns haurem de treballar a fons i procurar que no l’hi manqui mai aigua a aquesta llavor, regant-la de manera constant i sense abandonar mai.
Siguem doncs, amb Decidim Castellar, sobirans i independents amb totes les conseqüències!!

Intervenció acte final campanya Decidim Castellar del 21 de maig de 2015
Convidada: Isabel Vallet de la CUP
Intervencions de Xavi Bella i Jordi Uyà
Tema troncal: La sobirania i l’independència