viernes, 12 de junio de 2015

Del local a l'universal: carta a Decidim

Avui, vigília de la investidura com a regidor i mentre sonava de fons l’Imagine de John Lennon (detall molt oportú), m’ha vingut de gust compartir amb tota la gent de Decidim i, en general amb totes i tots els que per algun motiu llegiu aquestes lletres, un sentiment intern de que, si entre tots tenim com a fita màxima el respecte a la diferència i a la vegada ens reconeixem com a semblants, res pot anar malament en aquest intent de capgirar unes inèrcies individuals i socials enteranyinades i poc lliures.
Som un moviment polític i social heterodox, rupturista i que cerca ser directe, transparent i plural. Fem honors doncs a aquesta condició i sapiguem entre tots, des de les diferents sensibilitats, edats i procedències, enfocar allò que ens es comú: la nostra essencial condició humana. Som fills de la naturalesa i en les nostres més petites partícules hi ha una ètica i una estabilitat que moltes vegades no tenim en la nostra ment o en les nostres emocions. Sapiguem doncs aprendre de la vida que ens configura per dins i per fora, escoltem en el silenci del nostre cos i tot allò que decidim com a acció cap a una societat més justa respectarà la naturalesa d’allò que som i serà més estable. No és qüestió de córrer a inventar-se res sinó a ser capaços de desfer, precisament, tots aquells invents humans egoistes que no han respectat l’ètica de la naturalesa i que ens han fet arribar a l’actual situació de desigualtat .
El canvi que ara s’està produint és per recuperar el valor d’allò que som en essència i en el context individual i col·lectiu, però també en el context univers, per a tal de que allò que sigui estable i just a nivell local, primera de les nostres tasques, ho sigui també a nivell més ampli, és a dir, a nivell humà en el món. Treballem localment per un canvi humà global.
M’he permès doncs compartir aquest desig amb tots vosaltres, des del cor i amb tot el respecte. Escoltem-nos entre tots i aprendrem cada dia. Aprenent ens farem més savis. La nostra lluita no ha de ser contra ningú sinó a favor de la justícia social. I aquesta justícia està impresa en l’ordre de la vida. Si aprenem a llegir-la els nostres valors ètics no seran arbitraris sinó que tindran tota la força d’allò que ja està imprès en les nostres cèl·lules. Som fills de l’univers i l’univers ens contempla. La gran alarma actual és que els humans hem fet un món a la nostra mida o, millor dit, a la mida de les nostres ambicions desaforades. Si som capaços de tornar a viure en un model que respecti tots els altres elements del nostre entorn podrem seguir formant part de la comunitat dels éssers vius. Si persistim en un món inventat a la nostra mida, el més segur és que desapareixem com a espècie.
Ja veieu, enfocant els elements locals he derivat en els universals. Crec que son indestriables. I aquesta, ben segur, és la reflexió que volia compartir amb vosaltres. Pot semblar que no és escaient però, des del respecte a la pluralitat, aquesta perspectiva és la que jo puc aportar a l’acció d’aquest col·lectiu i m’ha semblat, avui, una bona ocasió per a fer-vos-en partícips.